
Afetlerin Etkileri
Gelişmekte olan ülkelerin yaşadıkları fakirlik, eğitim olanaklarının yetersizliği, kötü altyapı, eğitimli iş gücü eksikliği, afet bilinci konusundaki yetersizlik ve afet sonrasında afetzedelerin ruhsal sağlığı ile ilgili yapılması gerekenler konusundaki bilgisizlik gibi nedenlerle gelişmekte olan ülkeler afetlere karşı daha hassastırlar. Özellikle akıl sağlığı-ruh sağlığı konularının ihmal edilmesi konunun lekeli-sorunlu bir boyut haline gelmesine neden olmuştur
Toplumsal Etkileri
Türkiye bir afet bölgesidir. Afet sonrasında afetzedelere sağlanacak desteklerin sürekliliğinin olması zorunludur. Afetler, küresel ve karmaşık olaylar olup insan hayatının kaçınılamaz gerçekleri arasındadır. Afetlerin en önemli toplumsal etkileri eğitim ve sağlık hizmetlerinin aksamasıdır. Covid-19 salgını süresinde okulların sanal eğitim-öğretime geçmesi ile çok sayıda öğrenci bilgisayar ve internet yokluğu nedeniyle hak ettikleri eğitimi gerektiği biçimde alamamışlardır.
Ekonomik Etkileri
Doğal afetler nedeniyle afet bölgeleri ekonomik etkinliklerden uzak kalmaktadır. Afetlerin, sermaye stokunun ve veriminin düşmesi, servet azalması, küçük üreticilerin iflas etmesi, göç nedeniyle üretim sürecinde ihtiyaç duyulan usta, kalfa ve çıraklara ulaşılamaması gibi ekonomik etkileri bulunmaktadır.
Psikolojik Etkileri
Günümüzde afetzedelere yapılan yardımların, afet sonrasında ilk 2 aylık dönemde zirveye ulaştığı sonrasında azalarak desteklerin tükendiği görülmektedir.
Her yıl bireyler ve topluluklar bireylerin ruhsal sağlığını ve toplumun refahını etkileyen afetlerden etkilenmektedirler. Dünyanın ekonomik ve sosyal açılardan kalkınma çabaları doğal afetler nedeniyle sıklıkla kesintiye uğramaktadır.
Afetlerden sonra sağ kalan insanların yaşadığı en önemli psikolojik sorunlar depresyon ve kaygı bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozuklukları ve patalojik yastır.
1.Kaynak: Nikunj Makwana, Disaster and Its Impact on Mental Health: A Narrative Review, Journal of Family Medicine and Primary Care, 2019, s.3090.